fbpx

Derfor skrev Joseph Pilates til præsident Kennedy

Afsnit 6 | Joseph Pilates skrev til præsident Kennedy

Joseph Pilates dyrkede mange former for sport. Han var oprindeligt gymnast og bodybuilder, og studerede yoga, men da han flyttede til England i 1912, tjente han til livets ophold som professionel bokser, cirkusartist og var træner i selvforsvar ved politiskoler og Scotland Yard.

Under første verdenskrig internerede de britiske myndigheder ham og andre tyske borgere i Lancaster Castle, hvor han underviste i wrestling og selvforsvar. Han pralede af, at hans studerende ville fremstå stærkere, end de var før deres internering. Det var der, han begyndte at raffinere og undervise i sit minimale udstyrssystem med måtteøvelser, der senere blev til Contrology.

Historien om Isle om Man, en myte?

Der går historier om, at han også var interneret på Isle of Man, hvor han genoptrænede sengeliggende ved hjælp af fjedre fra hospitalssengene. Men det er sandsynligvis bare en god historie, for den er ikke dokumenteret.

Efter første verdenskrig vendte Joseph Pilates tilbage til Tyskland, nærmere betegnet Hamborg, hvor han trænede politifolk. Han har siden fortalt, at han blev kontaktet af det tyske militær, som ville have ham til at træne soldaterne, men det ønskede han ikke. MÅSKE var det derfor, at han emigrerede til USA omkring 1925?

Passionen var benzinen

Joseph Pilates var en meget passioneret mand – passioneret omkring alt, hvad han beskæftigede sig med. Han skrev to bøger, han optog videoer, opfandt maskiner og designede både en seng og en stol, som han fandt mere anatomisk korrekt. Han skrev endda til præsident Kennedy, og opfordrede ham at indføre Controlgy i det amerikanske skolesystem og sundhedsvæsen.

Ikke for hans skyld men for samfundets skyld, fordi det ville forebygge sygdom og smerte. Og fordi han var overbevist om, at: ”Body, mind and spirit would create Worldpeace”- altså at balance mellem krop, psyke og ånd vil skabe fred i verden.

Joseph Pilates rejste til USA to gange og den sidste gang var formålet at bosætte sig i USA og udleve den amerikanske drøm. På skibet til Amerika mødte han sin kommende kone Clara.

Parret åbnede et studio i New York, hvor Joseph Pilates underviste iklædt sine små boksershorts (og nogle gange en bluse), mens Clara var iklædt en hvid sygeplejerske-uniform. Studiet blev indrettet i deres dagligstue, hvor der hang store billeder af øvelserne på væggen.

Både ballerinaer og almindelige kvinder

En balletskole lå nabo til studiet, og balletdanserne blev hurtigt en del af Joseph’ og Claras faste klientel. Da det blev kendt, at ballerinaer deltog i Pilates-studiet på 8. Avenue, fulgte samfundets kvinder hurtigt efter.

Joseph Pilates var en lidt brysk underviser. Én times træning, og så i bad – og skrub dig nu ordentligt, så du kan rense dine porer…

I forhold til Joseph var Clara en noget mere blid instruktør.

Undervisningen foregik ikke på hold eller klasser. Folk dukkede op, betalte fem dollars ved indgangen – og så trænede de.

Jeg tog tilløb, inden jeg sprang ud

Jeg synes, det er så inspirerende, at han så kompromisløst gik efter det, han brændte for – og bare gik i gang.

Selv har jeg skullet tage lidt mere tilløb, inden jeg sprang ud som selvstændig med Tromborg Pilates. I flere år kørte jeg mit firma ved siden af mit lønmodtagerjob, inden jeg var klar til at tage skridtet fuldt ud.

Jeg har aldrig fortrudt, at jeg tog skridtet fuldt ud, for jeg elsker at nørde i pilates og følge, hvordan mine elever uge for uge bliver stærkere og får højere kropsbevidsthed – og slipper smerter, tankemylder, hovedpine osv.

Og jeg føler mig priviligeret, når jeg oplever den personlige udvikling, der sker med deltagerne på min uddannelse, og når jeg hører om de mange tilbagemeldinger, som de får fra deres deltagere. Tilbagemeldinger om mindre stress, færre smerter og en bedre hverdag.

Dén proces, brænder jeg for!

Og jeg bliver aldrig træt af at undervise, hvad enten det er på hold, personlig træning eller på uddannelsen.

Så hvem ved, måske underviser jeg også til jeg er 87 år – ligesom mit store forbillede.

>> Se hvad mine deltagere siger om mig og om min uddannelse lige hér


Om serien

Serien MANDEN BAG PILATES-METODEN er min hyldest til Joseph Pilates. Hans metode har gjort en stor forskel for mig. Du kan læse min personlige historie her.

Hver eneste dag gør pilates-metoden en forskel for tusindvis af mennesker verden over. Det er jeg taknemlig for at være en del af.

Samtidig er formålet med serien også, at minde os om vores historie. Ikke, at vi skal gøre præcis som Joseph Pilates gjorde, for tiderne har udviklet sig, og det samme gør vi. Det er i øvrigt helt i Joseph Pilates’s ånd. Han var selv en nørd, der konstant udviklede med henblik på forbedringer. Og det, synes jeg, er så superspændende.

Vi skal kende vores historie, fordi en metode uden historie er en metode uden rødder, uden fundament. Når vi kender vores historie, kan vi bruge den viden til at navigere med, og den er især vigtig, hvis vi vil have svar på spørgsmålet ‘hvem er jeg’ og ’hvad er pilates*.

Find alle afsnit HER

Træning i studio:

Træning online:

Pilatesinstruktør-uddannelse:

Sådan underviser du andre i pilates, selvom du ikke er instruktør (endnu):

Seneste blogindlæg

TROMBORG planten

TROMBORG-planten symboliserer, at vi henter inspiration i studiet, som vi kan bruge andre steder. Den er ganske særlig, fordi den forandrer sig alt efter, hvor

Læs mere »
TROMBORGs sorte citationsstegn

Flere indlæg