Afsnit nr. #7 | Hvor godt trækker du (helt ærligt) dit vejr?
”Ja, ja, hvor svært kan det være at trække vejret – sker det ikke bare helt automatisk,” tænker du måske?
Jo, du har delvist ret. Dit åndedræt sker automatisk uden at du behøver tænke over det. Men mange trækker kun vejret i den øverste del af lungerne – og får sjældent brugt hele deres lungekapacitet.
”Nå – og kan det ikke være lige meget, bare jeg trækker vejret?”
Nej, bestemt ikke, mener jeg.
Joseph Pilates om åndedrættet
Åndedrættet er nemlig en af mine helt store kæpheste. Åndedrættet er nemlig det, der er den store forskel på pilates og andre træningsformer.
Det vender jeg tilbage til – for lad os først kigge på Joseph Pilates holdning til åndedrættet:
Joseph Pilates skriver i bogen Return to life, ”at åndedrættet er livets første handling og den sidste. Vores liv afhænger af det. Da vi ikke kan leve uden vejrtrækning, er det er tragisk at se de mange millioner, der aldrig har lært at mestre kunsten at trække vejret.”
”You must in d the air, to out d air”, sagde Joseph Pilates ofte med sin tydelige tyske accent.
Han mente, at åndedrættet har en markant indflydelse på alle kroppens processer som for eksempel iltning af blodet, lungernes volumenkapacitet samt de indre organers funktion.
Når dit åndedræt er fuldstændig stabilt, bliver dit kredsløb forsynet med tilstrækkeligt iltet blod. Dermed renses kroppen, efterhånden som det metaboliske affald og urenheder fjernes via det iltede blod. Denne mekanisme kaldte Joseph Pilates ”det indre brusebad”, altså en renselse og en foryngelse af kroppen.
Sådan trækker du vejret rigtigt
For at trække vejret rigtigt, skal du gennemføre hele indåndingen og hele udåndingen. Du skal bestræbe dig på at puste al luft ud, på samme måde som du forestiller dig, at du vrider enhver dråbe ud af en våd klud.
Mange trækker vejret overfladisk, altså kun i den øverste del af lungerne. Især, hvis de er stressede. Det vil sige, at vi slet ikke udnytter hele vores lungekapacitet og at ilten aldrig når ned i lungespidserne. Kroppen får ilt til at opretholde de vitale funktioner – men den ville have godt af meget mere ilt.
Når du står op, vil lungerne automatisk fylde sig med frisk luft – og det gavner blodomløbet, aktiverer musklerne, og skaber vitalitet helt ud i fingre og tæer.
Din indånding udvider brystkassen som en ballon, og ved hjælp af mavens muskler, tømmer du lungerne helt for luft. Når du trækker vejret på denne måde, bliver kropsholdningen igen normal (og naturlig), og skaber de optimale betingelser for et godt helbred.
Og ja, det kræver lidt øvelse og føles lidt kunstigt i starten, hvis du ikke er vant til det – men du vil opleve en KÆMPEforandring, når du lærer det.
Udover at åndedrættet har stor indflydelse på kroppens processer, er det langsomme åndedræt også en modvægt til hverdagens høje tempo – og åndedrættet skaber rytmen i udførelsen af pilatesøvelserne.
Når Joseph Pilates beskrev udførelsen af øvelserne, skrev han INDÅND LANGSOMT, og UDÅND LANGSOMT.
Fra hovedet, ned i kroppen
Der er flere grunde til, at den bevidste brug af åndedrættet er en af mine kæpheste. Dels kræver den bevidste brug af åndedrættet, at du er nærværende i din udførelse af øvelserne. Du mærker, hvordan kroppen arbejder, følger bevægelserne. Dit tankemylder forsvinder, for du kan ikke koncentrere dig om andet end at trække vejret korrekt samtidig med, at du laver øvelsen – smart ikke?
Du er
lige her
lige nu
lige dig.
Du går fra hovedet, ned i kroppen.
Når tankemylderet forsvinder, mærker du dig selv. Når du kan mærke dig selv, kan du nemmere mærke, hvad der føles rigtigt for dig, og det bliver nemmere at gøre, det der er rigtigt for dig.
Den bevidste brug af åndedrættet gør, at du kan få en nærmest meditativ træning, og at pilates-træningen kan virke afstressende.
Den bevidste brug af åndedrættet gør også, at du får meget ud af den enkelte øvelse, fordi du får detaljerne med. Du er til stede. Det, tror jeg, er grunden til, at pilates-træning blot én gang om ugen gør underværker for mange.
Jeg har deltagere på mine hold, som fortæller, at de inden de begyndte at gå til pilates, jævnligt gik til fysioterapeut, fordi de havde store spændinger og myoser i f.eks. skuldre og nakke. Andre havde rygproblemer, eller gener af en diskusprolaps. Men ved at gå på et pilates-hold en gang om ugen oplever de ikke generne mere.
* * * * *
Hvad åndedrættet gør for andre og dig selv
Har du lyst til at opleve, hvad åndedrættet kan gøre for andre og dig selv?
Så hop ind og tilmeld dig mit minikursus ”Sådan underviser du andre i pilates, selvom du ikke er instruktør (endnu). På minikurset får du 5 simple åndedrætsøvelser, som du kan praktisere med det samme, og samtidig får du en smagsprøve på, hvordan du gør en forskel for andre som pilates-instruktør.
LÆS OGSÅ: Pilates er langt mere end fysisk træning (afsnit nr. #6)
Om serien
Serien MANDEN BAG PILATES-METODEN er min hyldest til Joseph Pilates.
Hver eneste dag gør pilates-metoden en forskel for tusindvis af mennesker verden over. Det er jeg taknemlig for at være en del af.
Samtidig er formålet med serien også, at minde os om vores historie. Ikke, at vi skal gøre præcis som Joseph Pilates gjorde, for tiderne har udviklet sig, og det samme gør vi. Det er i øvrigt helt i Joseph Pilates’s ånd. Han var selv en nørd, der konstant udviklede med henblik på forbedringer. Og det, synes jeg, er så superspændende.
Vi skal kende vores historie, fordi en metode uden historie er en metode uden rødder, uden fundament. Når vi kender vores historie, kan vi bruge den viden til at navigere med, og den er især vigtig, hvis vi vil have svar på spørgsmålet ‘hvem er jeg’ og ’hvad er pilates*.
Find alle afsnit HER