fbpx

Pilates matwork eller reformer – hvad er bedst?

Vil du gå til Pilates matwork eller pilates reformer i Silkeborg – og er du i tvivl om, hvad du skal vælge? Så læs videre her:

Jeg bliver ofte spurgt: ”Pilates matwork eller reformer – hvad er bedst?” Jeg møder også folk, som siger til mig: “Jeg bryder mig ikke om matwork” eller “jeg laver kun matwork.”

Så hvad er mit råd?

Lad os begynde med at se på, hvad der er unikt ved hver af de to træningsformer.

Det der gør pilates matwork unik

  1. Matwork er flytbar. Du kan lave matwork næsten uanset hvor du er, og hvornår du ønsker det.
  2. Matwork er økonomisk overkommeligt. Du betaler typisk 75-100 kr. for en plads på et matwork-hold, mens du typisk betaler 140-200 kr. for en plads på et reformerhold.
  3. Matwork er det, Joseph Pilates skabte først. Det var starten på hans arbejde. Det er fundamentet for alt.
  4. I matwork bruger du din egen krop til at skabe stabilitet og bevægelserne er mere åbenkædede (øvelser hvor hånden eller foden er fri til at bevæge sig). Det betyder, at du bliver nødt til at arbejde meget i din kerne for at holde din krop stabil eller mobilisere den under en øvelse.
  5. Matwork foregår mere i et flow. Fordi du ikke bliver afbrudt for at skulle flytte en boks, skifte en fjeder eller ændre fodbarens position. I stedet skal du blot fortsætte fra en øvelse til den næste.

Det, der gør pilates på reformer unik

  1. Når vi træner i reformeren bruger vi mere modstand, fordi reformeren har fjedre. Disse fjedre giver modstand i begge retninger til hver øvelse. Så hvis du leder efter styrketræning, vil reformeren hjælpe.
  2. Hvis du har brug for mere støtte og mulighed for justeringer, er reformeren et godt redskab. Med reformeren har du en hovedstøtte, skulderblokke og en fodbar, så din underviser nemt kan se præcis, hvordan din krop bevæger sig.
  3. Der er flere øvelser på reformeren. Der er omkring 50 matwork-øvelser, og på reformeren er der ca. 250. Så det er en god hjælp til at skabe variation i din Pilates rutine.

Pilates matwork eller reformer - hvad er bedst?

Det er vigtigt at forstå, at Pilates er bedst som et system. Hvis du altid har lavet øvelsen “Hundred” på måtten, vil den være anderledes at lave på reformeren, hvor du pumper dine arme med modstand (fra reformerens fjedre). Hvis du altid har lavet øvelsen “Short Spine” på reformeren med fjedre som hjælper dig, kan du sikkert forestille dig, hvordan det vil være at lave øvelsen uden hjælp fra reformerens fjedre. Du udfordrer din kerne endnu mere, når du skal lave øvelsen uden hjælp.

Deltagere, der kun dyrker den ene eller den anden form for pilates, udvikler sig ikke lige så meget, som deltagere, der dyrker begge dele. Hvad du lærer på matwork kan du overføre til din træning i reformeren, og hvad du lærer under din træning i reformeren, kan du overføre til din træning på matwork. Du opbygger nye forbindelser hurtigere og dybere, hvis du dyrker begge dele.

Sundt at arbejde med begge dele

Det er min erfaring, at den træningsform du ikke “kan lide”, ofte er den, du har brug for. Hvis du fx er usmidig på baglårene, kan du måske ikke lide matwork, hvor vi i flere øvelser skal sidde eller ligge med strakte ben. Men matwork hjælper dig netop med at blive mere smidig. 

Og hvis du fx ikke kan lide reformeren, fordi der er for mange afbrydelser (start, stop), kan det være fordi, du har svært ved skabe forbindelse mellem krop og sind, når du bliver forstyrret. Men netop de afbrudte rytmeintervaller på reformeren, gør dig bedre til at genskabe forbindelsen.

Begge former for pilates er gode. Derfor er jeg også glad for at kunne tilbyde dig syv dages gratis introduktion til TROMBORG PLUS. Udover at du her kan afprøve et væld af pilates matwork- og yoga-øvelser, finder du også en introduktion til reformer-maskinen. Så kan du se i praksis, hvordan pilates reformer fungerer.  

Udforsk både pilates matwork og reformer

Kan man i perioder have mere lyst til at dyrke det ene frem for det andet? Ja, helt sikkert. Men det behøver ikke at betyde, at man helt skal droppe det andet.

Kan man i perioder dyrke den ene form og ikke den anden? Ja, bestemt, og det er en god idé at variere din træning. Så du i perioder f.eks. dyrker pilates matwork og andre perioder dyrker pilates på reformeren. Eller har den ene træningsform som din base og indimellem supplerer med den anden træningsform.

 

Træning i studio:

Træning online:

Pilatesinstruktør-uddannelse:

Sådan underviser du andre i pilates, selvom du ikke er instruktør (endnu):

Seneste blogindlæg

TROMBORG planten

TROMBORG-planten symboliserer, at vi henter inspiration i studiet, som vi kan bruge andre steder. Den er ganske særlig, fordi den forandrer sig alt efter, hvor

Læs mere »
TROMBORGs sorte citationsstegn

Flere indlæg