fbpx

Hvis du skulle lyve om din alder – ville du så lyve dig yngre? Eller ældre?

Afsnit nr. #1 | Hvis du skulle lyve om din alder – ville du så lyve dig yngre? Eller ældre?

Normalt, når man lyver (eller stikker en lille hvid løgn) om sin alder, lyver man sig typisk yngre. Det gør man sikkert på grund af forfængelighed eller fordi man har svært ved at acceptere, at svækkelse er en del af det at blive ældre.

Men Joseph Pilates gjorde det modsatte – han løj sig 3 år ældre.

Du har måske hørt eller læst, at Joseph Pilates døde som 87-årig. Men det er ikke korrekt. Man har, ved at dykke ned i arkiverne om Joseph Pilates, fundet ud af, at han var 3 år yngre, end han fortalte.

Derfor løj han (måske)

Vi ved ikke med sikkerhed, hvorfor han løj om sin alder. Men måske var det fordi, at hans træningsmetode på den måde kom til at fremstå endnu bedre (fordi den så havde flere år på bagen). Eller måske var det fordi Clara (hans kone) var født i 1881, og altså var to år ældre end ham, og det ville han (eller hun?) ikke være ved.

Hvad den virkelige forklaring er, kan vi kun gisne om.

Fakta er, at Joseph Pilates blev født 9. december 1883, og døde 9. oktober 1967 i en alder af 83 år (2 måneder før sin 84 års fødselsdag) – og han underviste med sikkerhed i februar 1967!

Joseph Pilates som barn

Joseph Pilates blev født i Mönchengladbach, Tyskland som barn nr. 2 i en søskendeflok på 9 børn i alt.

Hans far var metalarbejder og entusiastisk gymnast, og hans mor var naturopath.

Kombinationen af Joseph Pilates’s mors helbredelsesfilosofi, hvor man bruger naturens virkemidler til at regenerere kroppen, og hans fars fysiske resultater har spillet en stor rolle i hans senere udvikling af pilates-metoden.

Som barn var Joseph Pilates meget svagelig, og det har med stor sandsynlighed også været en stor motivations-faktor for ham. Han besluttede sig nemlig for at helbrede sig selv.

Hvordan han greb den opgave an, og i hvilken grad det lykkedes for ham, fortæller jeg mere om i et af de kommende afsnit om manden bag pilates-metoden.


Jeg ved godt, at det ikke er særlig klædeligt, allerede i første afsnit af min serie om manden bag Pilates-metoden, at fortælle, at manden løj. Men jeg gør det alligevel, fordi det viser, at Joseph Pilates blot var et menneske som du og jeg

Joseph Pilates drømte om, at hans træningsmetode blev integreret i det amerikanske skolesystem og sundhedsvæsen. Ikke for hans egen skyld, men for samfundets skyld, fordi det ville forebygge sygdom og smerte. Disse drømme fik han desværre ikke indfriet inden sin død – og jeg tror, det er fordi, han var forud for sin tid.

Både i dag – og formentligt også dengang han levede – er det fuldstændig ligegyldigt, om han var født i 1880 eller 1883. Det, der betyder noget, er den forskel han gjorde og har gjort for så mange mennesker – at han udviklede den metode, som jeg synes, er helt unik og som jeg elsker at undervise i.

De fleste af os har også nogle ting, som vi ikke synes, passer ind i det såkaldte ”perfekte” billede. Vi er for unge, for gamle, for stive, for tykke, for tynde, for grå – ja fortsæt selv listen.

Næste gang vi opdager, at vi er i gang med at gøre en ret ligegyldig ting til et problem, foreslår jeg, at vi stiller os selv spørgsmålet:

Vil det her være vigtigt for nogen om 50 år?

Er det en aftale?


Om serien

Serien MANDEN BAG PILATES-METODEN er min hyldest til Joseph Pilates. Hans metode har gjort en stor forskel for mig. Du kan læse min personlige historie her.

Hver eneste dag gør pilates-metoden en forskel for tusindvis af mennesker verden over. Det er jeg taknemlig for at være en del af.

Samtidig er formålet med serien også, at minde os om vores historie. Ikke, at vi skal gøre præcis som Joseph Pilates gjorde, for tiderne har udviklet sig, og det samme gør vi. Det er i øvrigt helt i Joseph Pilates’s ånd. Han var selv en nørd, der konstant udviklede med henblik på forbedringer. Og det, synes jeg, er så superspændende.

Vi skal kende vores historie, fordi en metode uden historie er en metode uden rødder, uden fundament. Når vi kender vores historie, kan vi bruge den viden til at navigere med, og den er især vigtig, hvis vi vil have svar på spørgsmålet ‘hvem er jeg’ og ’hvad er pilates*.


LÆS OGSÅ: Borgmesteren i hans fødeby anede ikke, hvem Joseph Pilates var (afsnit nr. #2)


HER finder du alle afsnit i serien MANDEN BAG PILATES-METODEN

Træning i studio:

Træning online:

Pilatesinstruktør-uddannelse:

Sådan underviser du andre i pilates, selvom du ikke er instruktør (endnu):

Seneste blogindlæg

TROMBORG planten

TROMBORG-planten symboliserer, at vi henter inspiration i studiet, som vi kan bruge andre steder. Den er ganske særlig, fordi den forandrer sig alt efter, hvor

Læs mere »
TROMBORGs sorte citationsstegn

Flere indlæg